Sådan tjekker du om en Facebook profil er falsk

For nyligt var jeg forbi en veninde. Hun fortalte at hendes mor havde afsløret at hun det sidste halve år havde skrevet med en dansk mand på Facebook og at det nok var den store kærlighed. Hun fortalte også at personen havde boet i Danmark i nogle år, men nu var flyttet til Filippinerne. Og at de aldrig havde mødtes. Og at der var blevet sendt en pakke som sad fast i tolden som skulle betales for.

Alle advarselslamper blinkede.

Der er mange folk som hver dag bliver svindlet for rigtig mange penge af bejlere på sociale medier, som de aldrig har mødt. Men hvordan gennemskuer man egentlig om den person man sidder og snakker med rent faktisk er hvad vedkommende giver sig ud for at være?

Tjekliste for den falske Facebook profil

Her kommer en liste over nogle gode ting at kigge efter hvis du vil bedømme om en Facebook profil er falsk.

1. Har I mødt hinanden fysisk?

En klassisk taktik for svindlere går på at personen påstår oprindeligt at være fra Danmark eller at have boet her. Personen er dog lige nu i udlandet og arbejder.

Det gør selvfølgelig at du ikke med det samme kan møde personen for at tjekke om de nu også er dem de udgiver sig for at være. Det giver dem tid til at få dig til at falde for dem, og det åner op for muligheden om at narre penge fra dig senere når de skal rejse til Danmark for at møde dig (Hvilket aldrig sker).

2. Hvor mange venner har profilen?

Er du en af profilens eneste venner? Tanken om at være det eneste omdrejningspunkt for personens liv er for nogen romantisk. Men egentlig er de manglende bekendte et godt tegn på at profilen er oprettet til kun at få data og penge ud af dig.

Jo, der findes masser af mennesker som enten ikke er hoppet på Facebook, eller kun bruger den til de nærmeste. Men det er sjældent at man ikke også lige er ven med sine forældre, søskende, eller anden tæt relation, som med stor sandsynlighed er på Facebook.

3. Hvor mange billeder er der på profilen?

En typisk svindel profil har et profilbillede og måske er par billeder fra hverdagssituationer. Nok til at det ved første øjekast virker naturligt. Men en gennemsnitlig Facebook profil har virkelig mange billeder, ikke bare en 3-8 stykker.

Helt overordnet er det vigtigt at kigge efter om det et helt og levende menneske som er bag profilen. Lever personen et liv udover kontakten med dig? Personen vil have lagt billeder op af sig selv, sine rejser, sit liv, eller bare delt et eller andet indhold. Der ville også være billeder som andre har lagt op og tagget vedkommende på. Og alt det er sket over en årrække. Ikke bare de sidste 4 måneder.

4. Hvornår blev profilen oprettet?

Kom personen på Facebook lige omkring det tidspunkt hvor I startede med at snakke sammen? Det er ikke et heldigt tilfælde. Profilen oprettet med det eneste formål at få kontakt til dig, og ikke for at bruge Facebook som et helt og levende menneske med sit eget liv.

Hvis man skal tænke det igennem, så er det dybt urealistisk at en person, som aldrig har været interesseret i at komme på sociale medier, har siddet og kigget Facebook igennem, tilfældigvis er faldet over dit billede, og pludselig har fået lyst til at oprette en profil. Det sker bare ikke.

5. Er profilens billeder stjålet?

Det er utroligt nemt at skabe hvad der ligner en rigtig person på Facebook. Man kan bare stjæle billeder fra andre folks liv andre steder på nettet og bruge dem på profilen.

Jeg har lavet en guide til at søge efter billeder der allerede bruges online, som du kan tage udgangspunkt i.

""

6. er der på nogen måde udgifter forbundet med kontakten med personen?

Det er sjældent at svindlere beder om penge bare sådan. Ofte ligner det en for dem skjult udgift som de ikke kan gøre for er der.

  • Pakker og gaver som sidder fast i tolden
  • Gavekort til Steam, iTunes, Netflix…
  • Billetter som skal betales før I kan se hinanden
  • Hospitalsregninger til dem selv eller deres kronisk syge børn
  • SKAT de på ingen måde selv kan betale
  • Paniksituationer hvor de har mistet deres penge og pas

Hvis du kan tjekke ja til nogle af disse, skal du stoppe kontakten med det samme. Profilen er falsk.

Hvis du kan tjekke ja til bare en enkelt, så skal du virkelig, virkelig være påpasselig. Profilen er med al sandsynlighed falsk.

Pårørende til et offer for Facebook kontakt svindel?

Hvis du er pårørende til en person der allerede er faldet for en potentiel svindler, så må du belave dig på at offeret kan nægte at indse at det virker mystisk eller nægte at blive konfronteret med beviserne for det. Væbn dig med tålmodighed og forståelse for at offeret er faldet for en person, og at det gør meget ondt at skulle indse at den person aldrig har eksisteret.

Se om du kan forhindre offeret i at sende nogen penge, og anmeld profilen til Facebook.

Lignende indhold