Tilgængelighed i den digitale verden

Langt de fleste mennesker i Danmark er på internettet eller har i et eller andet omfang et digitalt liv.

85% 

af den danske befolkning mellem 16-74 år bruger sociale medier.

78% 

af den danske befolkning mellem 16-74 år har handlet på nettet i løbet af 1 år.

Kilde: Danmarks Statistik 2022

En vis andel af de digitale danskere har en funktionsnedsættelse eller et handikap som kan gøre det svært eller måske ligefrem umuligt at bruge hjemmesider, apps eller andre digitale systemer.

Når vi snakker om tilgængelighed handler det om at gøre den digitale verden bedre at bruge for mennesker med funktionsnedsættelser og handikap som f.eks. tæller:

  • Synsnedsættelser
  • Hørenedsættelser
  • Kognitive funktionsnedsættelser
  • Motoriske handikap

Men det er ikke det eneste. Lovene og retningslinjerne indenfor tilgængelighed er også lavet for at gøre indhold tilgængeligt for mennesker med midlertidige eller situationelle begrænsninger som f.eks. folk som er til en koncert eller har brækket fingeren.

Heldigvis er der en masse værktøjer og retningslinjer som kan gøre design, funktionalitet og indhold af digitale produkter og tjenester tilgængeligefor langt de fleste.

Skal jeg overholde tilgængelighedskravene?

Svaret på det spørgsmål er “Det kommer an hvem du er og hvilket system eller tjeneste du leverer”. Hvilket ikke er et særligt hjælpsomt svar.

I Danmark findes der to love som omhandler tilgængelighed. Er du et offentligt organ eller en større virksomhed, er der stor chance for at du skal overholde mindst én af lovene. Små virksomheder skal ofte ikke overholde nogen af lovene.

Udover de danske love gennemgår mange større IT projekter en evaluering efter WCAG retningslinjerne (Web Content Accessibility Guidelines).

Det betaler sig at være tilgængelig

Selv hvis du ikke lovpligtigt skal overholde retningslinjerne for digital tilgængelighed, så er der rigtig mange gode grunde til at tænke det med i design og udvikling af dine digitale produkter alligevel.

  1. Det udvider gruppen af mennesker som kan bruge dit produkt og dermed også flere potentielle kunder.
  2. Velgennemtænkt tilgængelighed betyder bedre struktur på din hjemmeside. Og det betyder en bedre SEO score, og derfor en bedre rangering i søgetjenester.
  3. Mange af tilgængelighedsretningslinjerne gør et produkt lettere at bruge, hvilket bl.a. kan resultere i større kundetilfredshed eller et hurtigere salg.

Klar til at gøre din digitale tjeneste eller digitale produkt mere tilgængeligt?