Idéen om chatbots, eller virtuelle assistenter, er slet ikke ny. Der har været mange forskellige forgængere som hver har spillet en rolle i at udvikle den teknologi vi bruger på området i dag. Jeg har samlet nogle af de første chatbots og virtuelle assistenter her.
Hvis du vil se flere chatbots kører jeg lige nu “Dagens Chatbot” på Instagram og Twitter, med en ny chatbot hver dag.
IBM Shoebox (1961)
IBM Shoebox var forgængeren til mange af de virtuelle assistenter vi kender og bruger i dag, og et af de første seriøse forsøg på stemmegenkendelse.
Der var egentlig tale om en slags regnemaskine, der kunne genkende 16 talte ord, og tallene 0 til 9. For at kommunikere med botten skulle man snakke ned i en mikrofon.
Shoebox genkendte ord ved at analysere hvor høj eller lav udtalens pitch var. “Five” var High-Middle-High. “Zero” var High-Middle-Low.
ELIZA (1967)
ELIZA simulerede en psykoterapeut, og havde meget begrænsede interaktioner. Hun kunne ikke kontekstualisere samtaler eller genkende søgeord.
ELIZA blev egentlig udviklet som en kritisk kommentar til hvor overfladisk kommunikation mellem menneske og maskine var – og ville være i fremtiden. Men dDens skaber Weizenbaum blev overrasket over hvor mange folk som troede at de snakkede med et menneske – deriblandt hans egen sekretær.
Parry (1972)
PARRY er lavet til at simulere en person som lider af paranoid skizofreni. Dens skaber implementerede et komplekst system af antagelser, attributter og “følelsesmæssige reaktioner” som blev udløst af specifikke ord. PARRY var programmeret til at fremstå som om den troede at dens samtalepartnere (og verden) havde skjulte motiver og ville den ondt.
Da man viste en gruppe psykiatere transkripter af samtaler med PARRY og faktiske patienter, gættede 48% at PARRY var en bot.
Jabberwacky (1988)
Jabberwacky gemmer alt hvad dets samtalepartnere nogensinde har sagt, og finder derved det mest logiske at svare. Den finder kontekstafhængige mønstre og matcher ord og sætninger. Det gør den også i stand til at lære fremmedsprog, slang, og ironi.
Skaberne havde en ide om at botten kunne indarbejdes i genstande i hjemmet eller i firmaer. Jabberwacky er derfor både den åndelige forgænger for Alexa (Amazon), og så minder skabernes indgang til dens programmering også om deep learning og machine learning, som der forskes rigtig meget i for tiden.
Bonusinfo: I 1972 satte man ELIZA og PARRY til at snakke sammen. Det kom der nogle fantastiske samtaler ud af. Se nogle af dem her.