Instagram aprilsnar 2019 #eyeamthefool

I går var 1. April. Og vanen tro følger de fleste medier trop med en mere eller mindre gennemskuelig aprilsnar.

Jeg faldt ganske tilfældigt over en aprilsnar på Instagram, i det sub-community som omhandler tegnserier og grafiske noveller (Som jeg er fast læser af).

Instagram er et enormt univers. Der er så mange sub-communities der omhandler alt hvad du kan tænke dig, med deres egne stjerner, interne jokes og jargon.

Instagram aprilsnar 2019 #eyeamthefool

I år har store mængder online tegneserie-tegnere lavet en aprilsnar under hashtagget #eyeamthefool. Helt kort går det ud på at indføre realistisk tegnede øjne på deres karakterer, på en eller anden måde.

Der foregår helt tydeligt en hemmelighed, som ingen vil indrømme eller give for meget information på.

Lige meget hvor meget læserne spørger.

Instagram aprilsnar 2019 #eyeamthefool

Der er noget overraskende uhyggeligt i at være en stille beskuer der normalt bare scroller ned igennem de daglige tegneserier, til at massevis af tegnere som ikke burde kende hinanden, pludselig indfører den samme, underspillede og indforståede pointe.

På tværs af hele verden, på tværs af sprog. Det giver en følelse af at hele verden pludselig er enorm lille og sammenkoblet.

Som at finde ud af at folk fra to af ens forskellige og ikke-forbundne sociale cirkler, faktisk kender hinanden.

Instagram aprilsnar 2019 #eyeamthefool

Jeg tror at det uhyggelige ligger i at det er uventet. Stilen er helt anderledes end hvad tegnerne normalt tegner, og det gør at man som læser lige stopper op og tænker “Hvad i alverden foregår der?!”.

Og så er det den pludseligt realistiske gengivelse af et par øjne – en meget øm og vigtig del af vores krop (Som så ofte bliver behandlet hårdt i gyser-genren), som gør det hele lidt… ubehageligt.

Det rammer lige ned i “uncanny valley” (Som jeg også har skrevet om her i forbindelse med robotter og kunstig intelligens)

Instagram aprilsnar 2019 #eyeamthefool

Efter nogle timer, er der flere hundrede tegneseriestriber som har lavet en stribe med de realistiske øjne. Nogle er en del af den oprindelige liga der har startet joken, andre forstår den og efterligner den. Og så er der dem som faktisk ikke helt har forstået hvad der foregår, men som gerne vil være med, og som tager joken i en helt anden retning.

Aprilsnaren er blevet til et meme – et kulturelt fænomen, som adopteres og omformes af andre.

Og det er sket i løbet af nogle få timer.

 

Instagram aprilsnar 2019 #eyeamthefool

Relaterede indlæg

Hvad er gheist?

Gheist er født af en kærlighed til den digitale udvikling og menneskers måder at bruge teknologi på.

Gheist er et uformelt firma, der stræber efter at give plads til store personligheder. Her tænkes skæve tanker, her er store armbevægelser, og der eksperimenteres med format og teknologier.

Historien bag

De første spæde tegn på Gheist kom da jeg begyndte at blogge. Jeg skulle egentlig kun skrive om software test, men blev konstant fascineret af andre digitale koncepter. Hvad er historien bag den rivende chatbot udvikling vi ser lige nu? Hvornår begyndte man egentlig at bruge smileys? Det endte med at jeg begyndte at skrive om det i stedet for test.

Gheist er resultatet af den nysgerrighed. Der må gerne være pang på, og der leges og eksperimenteres.

Kontakt Gheist

Kaffe? (Eller the)