Instagram aprilsnar 2019 #eyeamthefool

I går var 1. April. Og vanen tro følger de fleste medier trop med en mere eller mindre gennemskuelig aprilsnar.

Jeg faldt ganske tilfældigt over en aprilsnar på Instagram, i det sub-community som omhandler tegnserier og grafiske noveller (Som jeg er fast læser af).

Instagram er et enormt univers. Der er så mange sub-communities der omhandler alt hvad du kan tænke dig, med deres egne stjerner, interne jokes og jargon.

Tegneserie af bevscomics hvor både tegneren selv og hendes hun vises med realistiske øjne

I år har store mængder online tegneserie-tegnere lavet en aprilsnar under hashtagget #eyeamthefool. Helt kort går det ud på at indføre realistisk tegnede øjne på deres karakterer, på en eller anden måde.

Der foregår helt tydeligt en hemmelighed, som ingen vil indrømme eller give for meget information på.

Lige meget hvor meget læserne spørger.

Tegneserie af Falseknees hvor en fugl har fået komisk realistiske øjne

Der er noget overraskende uhyggeligt i at være en stille beskuer der normalt bare scroller ned igennem de daglige tegneserier, til at massevis af tegnere som ikke burde kende hinanden, pludselig indfører den samme, underspillede og indforståede pointe.

På tværs af hele verden, på tværs af sprog. Det giver en følelse af at hele verden pludselig er enorm lille og sammenkoblet.

Som at finde ud af at folk fra to af ens forskellige og ikke-forbundne sociale cirkler, faktisk kender hinanden.

Tegneserie af relatabledoodles hvor en pige tager sine briller af og afslører sine overdrevne realistiske øjne

Jeg tror at det uhyggelige ligger i at det er uventet. Stilen er helt anderledes end hvad tegnerne normalt tegner, og det gør at man som læser lige stopper op og tænker “Hvad i alverden foregår der?!”.

Og så er det den pludseligt realistiske gengivelse af et par øjne – en meget øm og vigtig del af vores krop (Som så ofte bliver behandlet hårdt i gyser-genren), som gør det hele lidt… ubehageligt.

Det rammer lige ned i “uncanny valley” (Som jeg også har skrevet om her i forbindelse med robotter og kunstig intelligens)

Tegneserie af cheit.jpg hvor tegneren tager sine briller på og viser et par kæmpestore øjne

Efter nogle timer, er der flere hundrede tegneseriestriber som har lavet en stribe med de realistiske øjne. Nogle er en del af den oprindelige liga der har startet joken, andre forstår den og efterligner den. Og så er der dem som faktisk ikke helt har forstået hvad der foregår, men som gerne vil være med, og som tager joken i en helt anden retning.

Aprilsnaren er blevet til et meme – et kulturelt fænomen, som adopteres og omformes af andre.

Og det er sket i løbet af nogle få timer.

 

Tegneserie af birdstrips hvor en fugl smider en sten fra sig og stenen i sidste billede er vist med meget realistiske øjne

Lignende indhold