Et kig på tre online julekalendere

Det er blevet December, og det betyder vær-med-i-konkurrencen-online-julekalendere fra rigtig mange firmaer. Julekalenderen går ud på at man tæller op eller ned til slutningen af måneden. Og i dag har vi adskillige traditioner for hvordan man gør det.

Helt kort har et væld af religioner haft indflydelse på julen. Det har været den tid på året hvor al høst er i hus (og det skal fejres), og også måneden for vinterjævndøgn (Endnu en grund til at feste). I den kristne kirke starter kirkeåret første advent, og “adventus” betyder “Ankomst”. Adventstiden har været en forberedelse af krop og sjæl op til Kristi fødsel, hvor man i den katolske kirke traditionelt har fastet op til jul.

I Danmark tænder vi hver dag et lys inddelt i 24 små områder. Andre steder hænger man hver dag et bibelvers op, eller putter strå i Jesu krybbe så han kan ligge bedre. Tyskeren Gerhardt Lang fik hver dag i December en julesmåkage af sin mor, og derfra fik han idéen om hvad der regnes for den første egentlige fysiske papir-julekalender i starten af 1900-tallet.

Og så kom Internettet. Og naturligt nok flyttede julekalenderen også online. Det har mundet ud i at vi har virkelig mange online julekalendere. Men hvad kan de egentlig og hvordan virker de sammenlignet med traditionelle julekalendere?

Tre udvalgte julekalendere

Jeg har udvalgt tre “klassiske” online julekalendere fra firmaer som ikke sælger ofte købte forbrugsvarer. Fælles for dem er at man tilmelder sig via mail og hver dag får man en lille påmindelse om at åbne dagens låge. Incitamentet for at åbne lågen er at man deltager i dagens konkurrence.

Klasselotteriet

Klasseloteriet julekalender er en asymetrisk men helt traditionel digital version af en pap-julekalender.

Der er masser af jule-undertoner, med småkager, nissehuse og julepynt.

Lågernes spørgsmål er helt basale og drejer sig om jul, kun afbrudt af et par enkelte spørgsmål der handler om Klasselotteriet.

Det er ikke rigtigt nogen udfordring at svare på julespørgsmålene, så efter 30 sekunder har jeg åbnet lågen, og deltaget i konkurrencen.

Spørgsmålene om Klasselotteriets gevinster er lidt sværere, men der er et link til artikler hvor svaret står i overskriften. Så læg 1 sekund oveni svartiden, og så er dagens låge overstået.

Endelig dom: Meget klassisk, super ligetil, nem at bruge, hurtigt glemt igen.

SEAS

SEAS, som leverer strøm, har som en lille detalje små vindmøller på sin ellers klassiske digitale pap-julekalender. Og nu og da stryger et stjerneskud hen over skærmen.

SEAS’s spørgsmål er svære. Sådan rigtig svære. Jeg er tvunget til ved hvert eneste spørgsmål at følge linket til en af deres artikler og rent faktisk læse artiklen for at få svaret at vide.

Jeg vidste for eksempel ikke hvor mange penge man præcist sparer ved at skifte fra et A til et A++ køleskab. Det gør jeg nu!

SEAS taber sikkert et par folk på vejen som ikke gider bruge 3 min på at læse en artikel for at få svaret, men det er der også noget charme over.

Jeg føler at jeg skal kæmpe lidt for retten til dagens låge. Og det er nok der charmen ligger. SEAS laver ikke en julekalender for bare at gøre det. De har noget på hjerte. Og det er fedt.

Endelig dom: Klassisk men udfordrende, hvilket er godt for nogen, men skidt for andre. Vil lære folk noget.

GF Forsikring

GF kører en digital version af en skrabejulekalender! Når man bevæger musen hen over julekuglerne, bliver den til en mønt, og så kan man eller skrabe dagens lod/kugle/låge.

Det tog mig et par sekunder og nogle forgæves klik at finde ud af hvordan man rent faktisk skraber felterne. Oversættelsen af den fysiske handling “at skrabe et skrabefelt” til det digitale er ikke lige til højrebenet. Til sidst fandt jeg ud af at jeg skulle klikke for at aktivere mønten, holde den nede mens jeg skraber, og så klikke med mønten på det frem-skrabede billede som var det en normal mus jeg sad med.

Men det er også sjovt! Det er rent faktisk fornøjeligt at skrabe digitalt, og der er en vis tilfredsstillelse i at se billedet nedenunder blive skrabet frem.

GF holder en meget munter tone i sine spørgsmål. De er utroligt lette at svare på hvis man har bare et par gram fornuft i kroppen, men svarmulighederne er også humoristiske.

Endelig dom: Sjov! Alternativ interaktionsmulighed som kan skabe indledende forvirring. Man kunne med fordel have lavet mønte-markøren om til den normale efter endt skrabning og brugt større skrabe-felter.

Selvom der er lidt nyt at hente i den lidt mere alternative digitale skrabekalender, kan jeg ikke lade være med at syntes at alle tre forsøg på en online julekalender er lidt tamme. Der er så mange ting man kunne gøre for at lave oplevelsen mindeværdig og engagerende. I stedet bliver den daglige påmindelse om at åbne dagens låge lidt en sur pligt. Jule-temaet drukner i at det egentlig bare er 24 konkurrencer man skal deltage i.

På den anden side behøver konceptet “julekalender” måske ikke den store digitale forandring. Jeg har allerede en kalender i min telefon og på min computer, så jeg ved godt hvor mange dage der er til jul. Personligt er jeg vokset fra den store glæde ved at åbne en låge hver morgen. Det er derfor ikke så sært at den online version ikke får mig til at vågne med sommerfugle i maven hver morgen, for det gør den analog version heller ikke. Det privilegie tilhører nok snarere børn og helt unge menneske, som ikke ligefrem er de valgte firmaers kundegruppe.

Så måske der i virkeligheden ikke skal ændres så forfærdeligt meget ved det gamle, velprøvede opskrift? Det skal være hurtigt og hyggeligt. Færdig.

Selvom jeg gerne ville se noget nyt for en gangs skyld…

Lignende indhold